Monday, 30 April 2012

MENGAPA SAYA MEMILIH UNTUK MENYIMPAN EMAS BERBANDING MENYIMPAN TUNAI?


1- Nilai emas sentiasa meningkat utk jangkamasa panjang berbanding nilai wang tunai yg semakin menyusut setiap masa.
2- Emas kalis inflasi dan deflasi.
3- Saya menjadikan emas sebagai sandaran utk meminimakan risiko kerugian dlm pelaburan dan perniagaan.
4- Emas memberi kuasa penggandaan keatas nilai aset pelaburan saya, sekaligus mengurangkan risiko kerugian dlm pelbagai portfolio pelaburan.
5- Saya juga menjadikan emas sebagai pelindung nilai keatas harta yg saya miliki (Insurans).
6- Saya boleh menikmati keuntungan berganda jika nilainya terus menerus naik, dan jika harganya turun pun sy untung juga!
7- Purata kenaikan nilainya sangat tinggi iaitu sekitar 20-35% setahun. Sejak Januari 2010 - kini kenaikan nilai emas telah mencecah 26%.

KENAPA SAYA MEMBELI EMAS FIZIKAL BERBANDING GSPA MAYBANK atau GIA PUBLIC BANK?







1- GSPA dan GIA hanya memberikan buku simpanan dan bukannya emas fizikal!! sekiranya berlaku sesuatu ada orang nak beli ke nilai emas yang berada dlm buku tu?
2- Kalau tidak silap, jika anda melabur di GSPA dan GIA, dan berlaku penurunan harga emas, maka anda perlu topup capital apabila telah sampai ke 1 tahap.. (kalau slh tlg betulkan)
3- Angka harga emas yg tercatat dlm buku GSPA / GIA, akan menyebabkan saya tidak boleh menggandakan nilai pelaburan saya.
4- GSPA & GIA tidak melindungi nilai aset dan kekayaan. Still paper money.
5- Perlu topup dan tidak boleh kaut untung ketika harga membuat retrace dan correction.
6- Perlu membayar service charge beberapa percent setiap tahun atas simpanan emas.
7- Jika simpanan di bank kurang dari gram yang ditetapkan, anda akan dikenakan caj tambahan

Kepentingan Emas



  • menghapuskan sistem kapitalis
  • menghapuskan riba
  • mengukuhkan kuasa membeli
  • menambah pengaliran wang masuk (cash flow)
Jenis Emas

  • 999
  • 950
  • 916
  • Suasa
  • Rantai Emas
  • Gold Bullion - GCP, PG, LF,
  • Berapa gram yang dijual, 20gm, 50gm,100gm.
  • Hallmark
Web atau Carta Harga
  • Web mana nak tahu kenaikan emas
  • PG
  • Kitco
  • Kelantan Gold Trade
  • Ada caj pengangkutan?

Beza Dinar dan Emas, Dirham dan Perak

Zakat Emas dan Perak? Bagaimana?


Pelaburan Emas

a) Pajak Gadai
  • kena faham pasal Pajak Gadai
  • Pajak Gadai Konvensional & Pajak Gadai islam
  • Pajak Gadai Ar-Rahnu

b) Bank atau koperasi mana nak gadai

  • Yapeim
  • Agro Bank
  • Bank Rakyat
c) Kena faham term-term dalam Pajak Gadai

  • Marhun
  • Caj Simpan
  • Pinjaman
  • Masa Pajakan contoh 6+6+6, 6+3
Matlamat Pelaburan Emas

a) Emas Fizikal

  • Rantai Emas
  • Gold Bar

b) Akaun Emas
  • GSPA
  • GIA
  • KFH
*halal haram kena tahu.. sebab dan musabab nya.

Teknik Pelaburan Emas

1) Pajak dan beli Barang
  • EPP sendiri

2) Pajak dan Rempit Emas
  • Rempit biasa (selalu nya terduduk)
  • Rempit bertaktik (kena kursus)
3) Simpan dan Naik - Jual
Makan sekali je

4) Cara atasi Inflasi (the best ever investment)

5)Pelaburan Emas Vs ASB

6) Teknik 1 dinar 1 bulan
  • Untuk pendapatan rendah dan nak melabur emas

7) Teknik dealer
  • Komisen la

8) Pajak dan dapat duit harian atau mingguan
  • totally cash flow

9) Pajak bulanan bagi kenaikan emas
  • untuk bank tertentu sahaja

10) Taktik tanpa modal
  • Teknik Air liur sahaja

Akhir sekali.

Kat mana nak jual balik jika terdesak
  • orang lain
  • dealer anda
  • syarikat emas

TEKNIK REMPIT EMAS ..........SESUAI ????????????????


Salam kengkawan


mari kita bincangkan hal 
Teknik rempit Emas  walaupun aku tahu yang aku hanya bercerita sorang diri dan yang lain dok jadi silent reader...ramai jugak PM inbox aku kata malu n tak tahu nak cita apa..apa pun marilah meriahkan dengan komen2 yang bernas dan soalan yang membina..


post lepas aku ada bukak cita pasal Teknik Rempit Emas..mmg banyak jugak aku dapat msg dari kengkawan dan komen xpecialy dalam
Team OD fb.. dari pandangan aku mmg ramai yang tidak setuju dengan teknik rempit..bukan 100% tidak setuju tetapi tidak setuju jika merempit sampai duit habis licin...


aku akan tunjukan kesannya secara pengiraan..lagi mudah sebenarnya jika kita berbahasa

dengan angka nie daripada aku membebel yang kadang2 orang tidak faham...



kita amik contoh lepas dengan bermodalkan 30k


PAJAKAN PERTAMA

RM 30,000 x 70% = RM 21,000


so kita kira klu pinjaman hanya 6 bulan

RM 21,000 / 6 bulan = RM 3,500



klu 18 bulan

RM 21,000 / 18 bulan = RM 1,166.60



( pengiraan tidak termasuk upah simpan )

PAJAKAN KEDUA
 
RM 21,000 x 70% = RM 14,700


so kita kira klu pinjaman hanya 6 bulan

RM 14,700 / 6 bulan = RM 2,450



klu 18 bulan

RM 14,700 / 18 bulan = RM 816.70



( pengiraan tidak termasuk upah simpan )



PAJAKAN KE TIGA
  
 RM 14,600 x 70% = RM 10,220

so kita kira klu pinjaman hanya 6 bulan

RM 10,220 / 6 bulan = RM 1,703.30



klu 18 bulan

RM 10,220 / 18 bulan = RM 567.80



( pengiraan tidak termasuk upah simpan )


PAJAKAN KE EMPAT


 RM 10,220 x 70% = RM 7,154

so kita kira klu pinjaman hanya 6 bulan

RM 7,154 / 6 bulan = RM 1,192.30



klu 18 bulan

RM 7,154 / 18 bulan = RM 397.40



( pengiraan tidak termasuk upah simpan )


PAJAKAN KE LIMA


 RM 7,154 x 70% = RM 5,007.80

so kita kira klu pinjaman hanya 6 bulan

RM 5,007.80 / 6 bulan = RM 834.60



klu 18 bulan

RM 5,007.80 / 18 bulan = RM 278.20



( pengiraan tidak termasuk upah simpan )


aku rasa cukuplah pengiraan kat atas tu..korang mybe dah faham..

dalam siatuasi kat atas aku bezakan antara bayaran tuk 6 bulan dan juga 18 bulan(max)


Dalam masa 6 bulan untuk pajakan 5 kali
                                            RM    3,500.00
                                            RM    2,450.00  
                                            RM    1,703.30
                                            RM    1,192.30
                                            RM       834.60
                                            RM    9,680.20 

Dalam masa 18 bulan untuk pajakan 5 kali

                                            RM   1,166.60
                                            RM      816.70 
                                            RM      567.80
                                            RM      397.40 
                                            RM      278.20
                                            RM   3,226.70 

aku lihat ramai penjual/ajen Emas jual emas tak beritahu apa kesan pajakan secara detail sebab nak lakukan sales..

aku tak salahkan penjual/ajen coz sepatutnya orang yang beli dan nak gunakan teknik rempit nie dah belajar or kaji kesannya..bukan apa..aku takut jika rugi dan emas tergadai pembeli tadi kejar penjual.ajen kata tipulah apalah....


6 bulan dengan 5 kali pajakan



klu kita tgk 6 bulan dengan 5 kali pajakan mmg sakit sebab klu kita mahu bayar setiap bulan kita perlu bayar
RM 9,680.20 setiap bulan..
ohhh!!! aku nak bayar lamsum 6 bulan jer..wah!! ko mmg kaya nak bayar lamsum 6 bulan =

RM 58,081.80 (tidak termasuk upah simpan)


tepuk dada tanya selera


18 bulan dengan 5 kali pajakan


bagaimana pula dengan 18 bulan dengan pajakan 5 kali..yang ini aku tgk mmg kecil bayaran bulanannya tetapi upah simpan plak yang tinggi...


RM 3,226.70 adakah bayaran yang perlu ko bayar setiap bulan bagi tempoh 18 bulan dan jila mahu bayar lamsum pada bulan ke 18 memang tak boleh..kerana setiap 6 bulan ko kena bayar upah simpan 6 bulan terdahulu lepas itu barulah buat surat baru untuk 6 bulan berikutnya.


disini aku bukan nak halang ko buat teknik rempit tetapi kenalah bijak gunakan teknik ini..

mcm buatlah 2 kali sahaja..duit lebihan bolehlah ko roling buat apa-apa yang patut jgn beli emas lagi..


pengalaman


so aku juga adalah ajen PG, cuma aku tak war-warkan sgt coz aku nie lebih kepada investor sahaja..aku ada gunakan teknik rempit ini dengan 3 kali pajakan..dimana aku tebus emas aku semula setiap bulan.

ini semua adalah kerana aku ada backup teknik iaitu Teknik OD+ASB+CC . dengan adanya teknik ini,yg mana gaji bersih aku adalah RM 2,700 sebulan dan aku boleh saving ke dalam akaun ASB aku RM 2,500..

so dengan adanya teknik rempit ini aku telah ubah perancangan kewangan aku dimana aku telah kurangkan saving bulanan aku kepada RM 1,500 sahaja.

lagi RM 1,000 aku gunakan untuk tebus semula emas yang aku telah pajak di Ar-Rahnu Agro bank.

so, pada fikiran aku aku still dapat membuat simpanan cash dan juga emas setiap bulan..


aku rasa terlalu panjang post kali nie...kita layan dulu post aku nie...cuma key point yang aku nak sampaikan adalah JGN BUAT PAJAKAN SAMPAI HABIS DUIT..

Teknik rempit emas..

salam kengkawan

POST pertama Tahun 2011

aku sajer nak open post ini, apa yang sebenarnya mereka gelar Teknik rempit emas...
mybe ada yang tahu dan ramai jugak yang asyik tanya aku..walhal aku pun baru pasal emas nie...
tp aku nak berkongsi pengetahuan pasal teknik rempit emas nie dan bagaimana ianya dilaksanakan.

klu ko nak tahu Teknik rempit nie camnie...
feeling mau ada klu baca post aku nie..klu tak ada feeling baca lain kali jer...

MEREMPIT EMAS

istilah merempit nie aku pun tak pasti siapa yang bagi..tp dalam bloger ramai gelar camtu kita follow bahasa bloger jer senang..

harga emas (andaikan bg senang kira)
20g = 3k
1 dinar = RM 650

andaikan ko ada duit cash RM 30,000

STEP 1 (Beli)

so ko gunakan kesemua duit ko 30k tu beli emas
so ko akan dapat
20g x 10 keping = RM 30,000

( klu ko nak beli campur2 pun boleh jadikan nilai sampai 30k) atas tu contoh sahaja..jgn ikut...

samb....

STEP 2 (Pajak)

so dengan 10 keping 20g emas tu ko bawaklah gi Ar-Rahnu Agro atau B/Rakyat untuk pajak..
klu di B/Rakyat ada masalah ckit nak pajak emas waffer(gold bar) nie coz bank rakyat masih takut dengan esiden kes Etika Emas dulu...so aku rekmen Ar-Rahnu Agro yang mana boleh dapat pinjaman pajakan sehingga 70% dan tempoh pinjaman sehingga 6 +6 +6 = 18 bulan...manakala kadar Upah serendah 0.60 sen hingga 0.70 sen..

so bila ko dah pajak 10 keping tu ko akan dapat pinjaman sejumlah
RM 30,000 x 70% = RM 21,000

STEP 3 (Beli)

apabila ko dah dapat wang pajakan 21k tu ko beli lagi emas...kali ini ko beli lagi

7 keping 20g
7 x 3,000 = RM 21,000

so, kat cnie kita baca dulu kelebihan (keburukan lain topic) iaitu dengan modal 30k kita sudah ada 17 keping 20g ( RM 51,000)..

STEP 4 (Pajak)

so dengan 7 keping tu kita pajak lagi dekat Ar-Rahnu Agro
RM 21,000 x 70% = RM 14,700

STEP 5 (Beli)

so, dengan duit RM 14,700 nie kita beli emas lagi..jap aku kira baper nak beli.......
4 keping 20g
4 x RM 3,000 = RM 12,000
4 keping 1 dinar
4 x RM 650 = RM 2,600

RM 12,000 + RM 2,600 = RM 14,600.....baki RM 100

so, kat cnie kita baca dulu kelebihan (keburukan lain topic) iaitu dengan modal 30k kita sudah ada 21 keping 20g (RM 63,000) dan ada 4 keping 1 dinar (RM 2,600)...dahsyatt!!!!!

STEP 6 (Pajak)

so dengan emas 20g(4 keping) dan 4 keping (1 dinar) ko pajak lagi kat Ar-Rahnu Agro..

RM 14,600 x 70% = RM 10,220

RM 10,220 + RM 100(baki step 4) = RM 10,320

STEP 7 (Beli)

hahahaa..aku pun dah pening kira nie...layan..

dengan modal pinjaman RM 10,320 tadi kita beli emas lagi...
3 x 20g = RM 9,000
2 x 1 dinar = RM 1,300 ......baki (RM 20)

Jumlah RM RM 10,300

so, kat cnie kita baca dulu kelebihan (keburukan lain topic) iaitu dengan modal 30k kita sudah ada 24 keping 20g (RM 72,000) dan ada 6 keping 1 dinar (RM 3,900)...dahsyatt!!!!!dahsyat!!!!

STEP 8 (Pajak)

lagi dan lagi...dengannilai  emas RM 10,300 kita pajak lagi ke Ar-Rahnu Agro
RM 10,300 x 70% = RM 7,210             
                                = RM 7,210 + 20(baki step 7)
                                = RM 7,230

STEP 9 (Beli)


so dengan duit pinjaman RM 7,230 kita beli emas lagi

2 x 20g        = RM 6,000

1 x 1 dinar  = RM    650 ....... baki (RM 580)

                   = RM 6,650

so, kat cnie kita baca dulu kelebihan (keburukan lain topic) iaitu dengan modal 30k kita sudah ada 26 keping 20g (RM 78,000) dan ada 7 keping 1 dinar (RM 4,550)...dahsyatt!!!!!dahsyat!!!!


STEP 10 (Pajak)


so dengan nilai emas 6,650 tu kita pajak lagi emas kita kat Ar-Rahnu Agro bank

RM 6,650 x 70% = RM 4,655

                              = RM 4,655+580(baki step 9)
                              = RM 5,235

STEP 11 (Beli)


so dengan duit pinjaman RM 5,235 kita beli emas lagi

8 x 1 dinar  = RM 5,200 ..........(baki RM 35)


so, kat cnie kita baca dulu kelebihan (keburukan lain topic) iaitu dengan modal 30k kita sudah ada 26 keping 20g (RM 78,000) dan ada 15 keping 1 dinar (RM 9,750)...dahsyatt!!!!!dahsyat!!!!


STEP 12 (Pajak)


ada balance dalam RM 35..malas nak pajak dah..klu ko rasa nak pajak lagi ko buatlah sampai abis licin...heheheh


so setelah ko ulang step di atas ko akan dapat EMAS sejumlah


20g        = 26 keping (RM 78,000)

1 Dinar = 15 keping (RM 9,750)


dengan hanya bermodalkan RM 30,000 ko boleh Max kan jumlah kuantiti emas ko...


so kengkawan yang duk tanya aku apa tu teknik rempit emas..inilah teknik rempit emas...

adakah ianya bagus atau tidak ianya terletak pada kepandaian ko sendiri....

Tuesday, 24 April 2012

Tips: Beli Emas secara ansuran (EPP) atau Ar-Rahnu

Kali ini saya ingin berkongsi satu lagi kaedah yang boleh digunakan untuk membeli emas. Selama ini anda mungkin sudah mengenali kaedah manipulasi dan menggandakan emas dengan menggunakan ar rahnu iaitu beli emas > pajak >dapat duit>beli emas lagi. Saya tidak menggalakkan pajakan berulang atau dalam kata lain ‘rempit’ kerana jika tersalah langkah anda akan menanggung kerugian. Instead of making asset you get liability.
Perancangan sangat penting bagi mengelak kerugian
Teknik rempit memerlukan kepakaran dan banyak skill namun saya sendiri kurang berminat untuk melakukannya. Saya lebih suka pajak sekali dan hasilnya saya ‘generate’ untuk menjana keuntungan. Dari segi control & penguasaan, emas di dalam pegangan saya adalah 100% dalam penguasaan saya maksudnya bila nak jual terpulang kepada saya bila nak jual & tidak melibatkan proses yang rumit.
Bagi emas dalam pajakan katakan saya nak release emas perlu settle pembayaran jumlah bayaran pinjaman + upah simpan atau saya perlu mencari buyer/pembeli untuk tebus emas di dalam ar-rahnu tersebut. Selain itu term and condition adalah bergantung kepada pihak bank – turun atau naik nilai marhun, tempoh tebus balik dan pelbagai lagi out of our own control. Terma dan syarat berubah bukan kita yang control.
Buat pengetahuan pembaca, hanya syarikat Public Gold menawarkan pembelian emas secara ansuran yang dinamakan EPP.
EPP ialah Easy Payment Plan di mana kita boleh membeli produk PG dengan membayar ansur-ansur selama 4 bulan. Caranya ialah:
  1. Anda tempah dengan dealer beritahu bayar emas secara EPP
  2. Dealer akan order dengan Public Gold
  3. Buat bayaran pertama sebanyak 25% dari harga total selepas mendapat sales order dari Public Gold
  4. Bayar ansur-ansur selama 4 bulan
  5. Habis buat bayaran anda akan mendapat produk.
Bolehkah membeli emas secara ansuran. Apakah hukumnya? Sila baca petikan berikut daripada http://www.dirham2dinar.com/ :
“Masalah yang kita hadapi sekarang ialah ulama moden telah mengqiaskan hukum wang kertas bersamaan dengan hukum emas. Oleh sebab demikian mereka mengatakan hukum membeli emas dengan wang kertas secara ansuran adalah riba an nasiah kerana melibatkan penangguhan. Sila rujuk Ust. Zaharuddin dalam website beliau.
Bagi yang memahami asal usul wang kertas, tak mungkin wang kertas diqiaskan dengan emas kerana ia akan merosakkan seluruh hukum– hakam berkaitan riba seperti yang dijelaskan oleh ulama–ulama terdahulu. Bahkan dengan mengqiaskan wang kertas sama dengan emas menyebabkan orang awam tidak perlu lagi pada dinar dan dirham kerana sudah ada pengganti pada emas iaitu wang kertas.
Wang kertas bukan emas, jadi harus menukarkannya dengan emas secara ansuran.”
Beli emas guna teknik Ar Rahnu
  • Pajak emas yang dibeli>dapat hasil pinjaman ar rahnu > beli emas lagi
  • Emas anda berada di ar rahnu - anda harus tebus @ cari buyer untuk menebus emas tersebut.
  • Perlu membayar upah simpan lebih kurang 1% sebulan – Jika nak tebus selepas 6 bulan kena bayar = 1% x 6ulan
  • Risiko dihadapi ialah jika tidak mempunyai plan/tidak mengikut apa yang dirancang anda tidak dapat menebus emas. upah simpan meningkat dan jika tidak dapat ditebus emas mungkin dilelong
  • Perlu dilakukan mengikut kemampuan. Jangan pajak dalam jumlah yang besar jika tidak mampu.
  • Ada individu menjadi dealer dengan menggunakan sistem 30/70 -hukumnya adalah haram kerana emas tidak sempurna milik
Beli emas guna EPP
  • Tempah harga semasa yang dikehendaki
  • Buat bayaran pertama minima 25% dari harga total beserta caj admin fee 0.5% (bertujuan untuk allocate emas anda dari stok emas yang sedia ada).
  • Bayaran seterusnya pada bulan yang berikutnya sehinggalah cukup 4 bulan.
  • Habis buat bayaran selama 4 bulan baru anda akan mendapat produk. Jika settle payment awal – boleh collect stock cepat.
  • Turun atau naik harga emas tidak mempengaruhi harga yang anda lock.
  • Jika tak dapat habiskan bayaran/hendak batalkan pembelian anda akan dikenakan caj penalti.
  • EPP juga boleh digunakan untuk menjadi dealer. Biasanya dealer yang guna cara ini kerana menunggu duit loan atau hasil pendapatan lain. Ada juga yang melakukannya kerana tidak mahu terlepas harga emas yang ‘cantik’. Malah ada juga dealer dari jauh seperti Miri, Bintulu prefer settle payment semasa mengambil stok di branch berdekatan.
Contoh membuat pembelian produk menggunakan EPP
Harga emas biasanya akan naik untuk jangka masa panjang. Biasanya dalam tempoh 4 bulan anda sudah nampak kenaikan harga emas. Bagi penyimpan emas jangka masa panjang, anda sudah pasti tidak risau dengan penurunan sementara harga emas. Ini kerana matlamat kita ialah menyimpan emas atau aset untuk tempoh yang lama agar lebih menguntungkan.
Faktor Spread Harga @ Susut Nilai
Ini adalah salah satu faktor yang seringkali terlepas pandang. Buat pengetahuan semua susut nilai produk gold bar PG adalah sekitar 4.5% – 6.8% sahaja. Katakan emas tadi anda terpaksa jual dalam masa terdekat, tidak lah mengalami kesukaran sangat kerana susut nilai nya kecil.
Produk Public Gold senang dijual balik kerana Guaranteed Buy Back at PG BUY price melalui dealer Public Gold atau branch berdekatan. Kalau produk lain belum tentu ada buyer.
Anda masuk dalam situasi barang kemas yang dipajak dan dipajak. Katakan anda memerlukan duit dengan segera. Susut nilai yang ditawarkan biasanya melebihi 10%. Kalau ditambah dengan upah simpan 1% setiap bulan, maka di sini baru anda nampak consequence rugi atau tidak. Lebih perit jika harga emas tersebut rendah daripada harga yang kita beli + tiada buyer barangan kemas.
Semua produk Public Gold boleh dibeli secara EPP
  • Gold bar 10g, 20g,50g,100g dan 250g
  • Dinar  (1 , 5 dan 10 dinar )
  • Silver bar 100g, 250g, 500g dan 1kg
  • Barang kemas Public Jewellery
Kesimpulannya:
Kedua-dua cara ini mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Dengan ar-rahnu, anda mendapat emas dahulu, bayar pinjaman kemudian. Kaedah EPP pula, bayar sampai habis dan anda akan dapat produk selepas itu masih dengan harga 4 bulan lepas. Terpulang kepada keperluan masing-masing, walau apa pun membeli dengan tunai itu lebih baik. EPP dan Ar rahnu sekadar memberi pilihan kepada individu.

Bayar Ansuran Kereta Dengan Emas


kereta salut emas
Pernah sekali saya update status FB saya mengenai bayar ansuran kereta dengan emas. Selepas pada itu ramai yang bertanya saya bagaimana nak buat. So, posting kali ni saya ceritakan basic bayar kereta dengan emas.
Langkah pertama yang anda perlu lakukan ialah membeli emas berharga sama dengan ansuran bulanan kereta anda. Contoh, jika ansuran bulanan kereta anda ialah RM1,000, anda perlu beli emas dengan harga RM1,000. Jika harga emas RM200 per gram, anda akan dapat 5 gram emas.
Satu lagi yang anda perlu ambil perhatian, emas yang hendak di beli adalah yang boleh di pajak di Arrahnu. Di sini saya cadangkan emas keluaran Public Gold iaitu i-series atau pun barang kemas keluaran Sinar Gold atau Lite Gold. Setelah anda membeli emas tersebut, anda perlu bawak emas tersebut dan pajakkan emas tersebut di Arrahnu berhampiran. Dapatkan pinjaman 50% dari nilai emas tersebut.
Setelah anda dapatkan wang pinjaman, anda perlu tambah wang anda sendiri untuk membayar ansuran kereta. Jadi disini anda akan tambah lagi RM500 untuk membayar pinjaman tersebut. Anda perlu lakukan seperti ini sehingga habis ansuran kereta anda. Cuma pada bulan ke-enam, anda perlu tebus dulu emas yang anda pajak pada bulan pertama, pajak semula dengan nilai pajakan 60%. Kemudian barulah anda bayar kereta anda dengan menambah RM400 kepada duit pinjaman yang anda dapat tadi.
Jadi, bayangkan jika setiap bulan anda beli emas sebanyak 5 gram, 5 tahun sudah tentu anda sudah ada 300 gram ataupun emas anda bernilai RM60,000. Tu kalau harga emas tak bergerak la. Mustahilkan? Mungkin pada masa tu kereta ada sudah pun tersusut nilainya. Jadi sebenarnya anda sudah cover susutnilai tu dengan kenaikan harga emas.
Ok. Penerangan saya ni mungkin ramai yang tak faham. Maklumlah bercerita dalam karangan memang susah nak faham. Kalau one to one boleh gak saya explain detail. Kalau berminat nak tahu lebih lanjut lagi anda semua boleh la pergi ke seminar-seminar anjuran Bizmambau berdekatan dengan tempat anda.

Bagaimana mengira harga emas dunia dan Malaysia?

Bagaimana mengira harga emas dunia dan Malaysia?
Bagaimana cara melihat dan mengira harga emas semasa dunia dan juga Malaysia?Laman web paling terkenal untuk melihat harga emas semasa dunia ialah di www.kitco.combagi pasaran emas New York spot gold, harga emas berubah setiap saat dan setiap minit. Sebagai contoh, jika anda lihat jadual di bawah,
http://img710.imageshack.us/img710/1977/nu06192008.gif (http://img710.imageshack.us/i/nu06192008.gif/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
pada 19 Jun 2008, harga emas di Pasaran Spot Gold New York ditutup pada USD898.00/Oz
1 Oz ( atau Troy Ounce) bersamaan 31.10 gram.
Dengan andaian 1 USD = RM3.25
maka harga emas di pasaran spot gold New york pada 19/6/2008 ialah:
RM2918.50 untuk 1 Oz/31.10 gram
atau bersamaan RM93.84 sen/gram
Memandangkan perbezaan waktu antara Malaysia dan New York, saya akan ambil harga emas Malaysia pada 20/6/2008.
Pada 20/6/2008 – Harga Emas Kijang Emas di laman web Bank Negara Malaysia ialah RM3088.00/Oz.
ini bersamaan RM99.30 per gram.
Pada 20/6/2008 – harga emas bar PAMP Suisse di kedai Emas Poh Win Melaka Mall adalah RM111.00 se gram.
Walaupun berbeza harga sebanyak RM5.46 dan RM17.70 se gram, namun ingin saya nyatakan bahawa harga pasaran Emas dunia New york tidak boleh disamakan dengan harga emas harian Bank Negara atau pun kedai emas di Poh Win di Melaka Mall, Melaka
Kita boleh anggap harga emas New York Spot Gold adalah lebih kepada harga pengeluar emas.
Harga emas Bank negara pula dikemaskini setiap hari bekerja manakala harga emas di kedai emas Poh Win biasanya dikemaskini seminggu sekali.
Dalam konteks harga emas Malaysia (emas fizikal), kita boleh merujuk kepada 2 website utama bank yang terlibat dengan penjualan emas fizikal iaitu bank Negara Malaysia dan UOB Bank.
Untuk lebih lanjut :
1) Laman web Bank Negara malaysia (Kijang Emas price)
2) Laman web UOB Bank (Gold coin dan bullion price)

Jika anda nak tahu harga emas per gram, anda ambil nilai jualan 1 troy ounce/ Oz dan bahagikan dengan 31.10
Ini kerana 1 troy ounce/ Oz bersamaan 31.10 gram.
Contoh:
Harga Emas Aust Nugget UOB Bank 20/6/2008 ialah RM3052.00
Jadi harga emas se gram pada 20/6/208 bersamaan
RM3052/31.10 = RM98.14 se gram.
Soalan: Kenapa harga emas tak sama dari satu institusi dengan institusi lain?
Memandangkan harga emas bukan harga kawalan, memang terdapat perbezaan antara satu institusi dan institusi yang lain. Ini kerana terdapat banyak overhead yang terlibat, contohnya kos insurans, kos simpanan, kos pengangkutan, kos staff, kos operasi dan pengambilan untung.
Justeru, anda akan dapati harga emas di bank negara dan kedai emas tidak sama. Begitu juga harga semasa emas bagi institusi Ar-Rahnu seperti Bank Rakyat dan Agrobank. Mereka mempunyai harga harian sendiri. Kalau nak tahu harga harian mereka, kena telefon ke bank berkenaan.
Bagi kes Gold Saving Passbook (samada Maybank atau Public bank), anda akan dapati harga emas yang dipaparkan adalah lebih rendah dari emas fizikal. ini kerana gold saving passbook tak deal dengan emas fizikal, cuma nilai emas sahaja. Jadi kos seperti insurans, simpanan, pengangkutan tiada atau minimum.
Ok, itu sahaja. Semoga anda lebih memahami tentang bagaimana menyemak / mengira harga emas dunia dan di Malaysia.

Dari link : http://jutawanemas.com/v1/harga-emas/bagaimana-mengira-harga-emas-semasa-dunia-dan-malaysia/

Wednesday, 18 April 2012

Dimana nak MELABUR?

Jenis-Jenis Pelaburan di MALAYSIA.... manakah satu pilihan ANDA!!!



Hari ini saya nak bercerita tentang pentingnya pelaburan. Untuk sesi ini, saya kongsikan maklumat yang saya tahu berdasarkan pengetahuan tak seberapa saya yang suka ambik tahu pasal pelaburan.

1) Labur dalam bank – ni pun kira melabur, paling senang, duit gaji anda guna ada balance biar jer dalam bank. Ulang setiap bulan. Akan dapat dividen, dividen bergantung kepada bank tapi dividen dia adalah sangat kurang. Tak lebih 3% jer roughly. No wonder Bank boleh offer, BLR – 2.xx untuk loan rumah. Dividen rendah, tak payah simpan kat bank laaa

2) Labur Dalam Koperasi – macam2 koperasi ada (polis, tentera, felda, guru, telekom, pos dsb) problemnya tak semua orang boleh selamba2 masuk, contohnya hanya polis boleh masuk koperasi polis. Setahu aku koperasi yang bagi return tinggi ialah koperasi felda dan off course koperasi bank rakyat dgn dividen 15%. Kalau layak jadi ahli untuk koperasi yang ada track record pulangan dividen above 8%, bolehlah melabur dalam koperasi. Lagi advantage boleh buat potongan gaji dan koperasi menawarkan pinjaman dengan kadar interest yang rendah


3) Simpan Dalam Tabung Haji – Ni pun bagus, selain boleh dapat 'queue' untuk pegi haji, pulangan tabung haji adalah konsisten above 6%. What’s more, tidak payah nak risau pasal zakat kerana Tabung Haji sudah bayarkan zakat. Kira OK juga ni.




4) Labur dalam ASB dan produk PNB (ASW, ASN, AS 1Malaysia) – ASB mempunyai rekod pulangan paling tinggi iaitu lebih 7% setahun, ASW pun tinggi dan konsisten jugak. ASN dan AS1 Malaysia turut beri pulangan yang competitf.

Kelebihan ASB dan ASW ni ialah ia boleh dibuat Overdrat (OD). Dengan kemudah OD ini, aku sangat galakkan (sebab aku sendiri kalau ada duit lebih aku simpan jer kt ASB) untuk korang melabur dalam ASB sampai penuh kuota 200k pastu baru simpan dalam ASW pulak

5) Labur dalam Unit Trust – Yang ni anda bagi duit kepada syarikat pengurus dana kewanga (mcm Public Mutual, pru fund mgmt, CIMB wealth advisor), syarikat akan uruskan dengan berberapa peratus charge (biasanya 5.5%) dari nilai yang anda serahkan. Katakan anda simpan rm100k, pihak unit trust akan ambik 5.5k dan hanya 94.5k sahaja yang akan dilaburkan.

Kalau ikutkan agen2 unit trust, nak nampak pulangan invest dalam unit trust kene peram 3 hingga 5 tahun. Obviously simpan 1 tahun for sure rugi. Actually even after 3-5 year pun belum tentu pulangan dia banyak. Tengok nasib laa jugak, kalau fund yang anda labur duit anda tu perform ok la. Rata2 aku tanya rakan sekeliling yang pernah invest unit trust, rata2 kata tak berbaloi dan merugikan .

Member saya sendiri ada melabur dalam Public Mutual menggunakan skim EPF. Dia dah invest RM2400 untuk dua (2) tahun lepas, tapi hari tu dia dpt penyata dalam RM2434, setelah 4 tahun simpan .... mcm rugi je ... 

Nak tahu cerita lanjut tentang cth Unit Trust, Public Mutual. Public Mutual BUKAN SUATU SIMPANAN. Ia merupakan satu bentuk pelaburan dalam saham amanah. Jika saudari beli hari ni dan berhasrat mendapatkan balik duit Sdri (samada untung atau rugi) ia memerlukan "tempoh bertenang" selama 2 minggu. Dengan lain perkataan, bukan seperti ASB masuk hari ini, sebentar lagi boleh dikeluarkan kesemuanya, sdri perlu menunggu 2 minggu sebelum mendapat CEK hasil penjualan saham amanah Public Mutual sdri. Selain drpd itu ASB adalah suatu produk saham amanah yang digerenti modalnya tak kurang RM1.00(dollar to dollar). Manakala Public Mutual pula tidak menjanjikan apa2, dengan kata lain, ianya akan turun-naik. Yang pasti sebaik Sdri membeli Public Mutual, Sdri akan kehilangan modal tak kurang RM0.05 (5 sen) akibat "fee" belian.

Selain drpd "entrance" fee, ada juga fee yg lain yg dikenakan ke atas para pelabur. Antaranya adalah "maintenance fee", "management fee" dan "exit fee". Jumlahnya bergantung kepada "fund" yang berkenaan. Pelaburan saham amanah termasuk Public Mutual banyak berkait kepada pasaran saham, bergantung kepada jenis bentuk pelaburan sesebuah "fund", ada juga "fund" yg menfokuskan pasaran saham luar negara. Pelaburan saham amanah ada risiko. Rata-rata unit saham amanah Public Mutual memberi pulangan kurang drpd 8%(lapan peratus). Suatu ketika dulu ramai yg menjerit dan terkedu kerana banyak pelaburan EPF mereka yg dilaburkan di unit amanah hilang nilai. Mana tidaknya harga belian RM1.00 ada di antara saham amanah sekarang ini harganya cuma RM0.10 (10 sen).

Satu perkara yg pasti adalah hanya "agen" jualan saham amanah ini yang UNTUNG. Kenapa tidak, minimum komisen terhadap penjualan saham amanah adalah 2.5%-4.5%, jika lebih tinggi taraf seseorang itu, tinggi lagi komisennya. Secara peribadi, saya tidak menggalakkan pembelian saham amanah atau unit trust.

6) Simpan dalam bentuk EMAS – Ada 2 PILIHAN:
1) Buka Buku Simpanan Emas mcm Gold Investment Account, Maybank atau Kuwait Finance House dan sebagainya
2) "EMAS FIZIKAL" dalam seperti barang kemas (emas perhiasan), jongkong emas atau dinar. Contoh yang saya boleh bagi adalah seperti Dinar Kelantan or Emas keluaran "Public Gold".

Konsep dia ada harga jualan ada harga belian. Beza harga jualan dgn harga belian sekitar 6%. Katakan harga belian 1 gram rm100, harga jualan ialah rm106.
Kalau beli hari ni esok jual pun rugi, ko beli kt public gold harga m106, esok ko jual, public gold akan beli dgn harga rm100. Rugikan?

Macam kita sedia tahu, emas walaupan ada turun naik tapi in the long run harga dia likely akan naik. Nak buat profit kene tunggu laa harga naik.

Contoh beli pada 1 JAN 2010, harga jualan rm106
Jual pada public gold 31 DEC 2010, harga belian ialah RM130,
Kira untung RM (130 – 106)/106 % = 24.5%
Tengok harga emas jugak. Disadvantage, xde compound interest. Emas kekal pada 1 gram dan harap pada kenaikan harga emas itu sendiri


Tapi certain pelaburan emas (mcm public gold) ada beri peluang untuk jadi dealer yang mana anda boleh dapat komisyen 1.0% (Normal Dealer) / 1.5% (Priority Dealer) / 2% (Master Dealer) dari harga emas yang anda jual.

Saya sendiri nak melabur emas tahun ni ... kita tengok hasil 2012 nanti :-) ..





7) HARTANAH – This is what I favour the most!! Robert Kiyosaki, Donald Trump, Milan Doshi dengan Azizi Ali pun recommend agar melabur atau invest dalam property atau hartanah. Property ni termasuk rumah kediaman, shop lot, kilang, resort atau homestay. Dapat keuntungan melalui sewa bulanan, normally giving the right location, harga rumah akan naik dan boleh buat untung bila jual rumah tu.

Nak invest dalam property modal kene modal byk, itu yang paling utama, lokasi pilihan juga perlu tepat. Dalam memilih lokasi mmg kena trust judgement sendiri, kalau ikut agen jual rumah or agen rumah lelong, likely semua lokasi bagus. Bagus jugak tanya judgement orang yang tak ada kepentingan.

Even beli rumah untuk duduk sendiri merupakan satu investment, harga rumah akan terus naik, kalau lambat beli, dah waste duit bayar sewa dan bila dh beli, harga makin tinggi dan lokasi makin jauh

Nak beli property aku suggest simpan sebanyak mungkin dalam ASB, dah cukup baru buat OD, barulah guna duit tu utk beli.

Satu perkara lagi, kalau beli property untuk orang yang tak berapa kaya mesti berhutang, kalau berhutang tu mesti dia tengok gaji bulanan kita. Disitu pentingnya active income yang strong.

Risiko property tetap ada, kene tahu cara nak minimize risiko, rajin2 membaca dan bertanya.

8) SAHAM – Aku tahu sikit-sikit pasal saham pasal kompeni ada bagi aku ESOS. Aku nampak ada dua jenis cara invest dalam saham. Yang pertama, beli saham beberapa lot, pegang, tiap2 tahun ambik dividen. Dividen ni depend ikut prestasi syarikat, kadang2 ada company yang bagi 2 tahun sekali. Yang kedua main jual beli, Konsep dia beli time rendah dan jual pada harga tinggi, memang kene sentiasa alert dgn sentiment harga nak naik, harga nk turun. Kes pertama, pulangan ikut prestasi syarikat, kalau ok, oklah. Yang kedua, lebih kepada engkau dgn knowledge masa harga turun naik, timing and luck pun penting.

Saham ni high risk high return, kalau takdak ilmu, kalau takder sifu guide, janganlah cuba. Lagi satu, duit perlu banyak jugak untuk bermula. Dan bila dh mula kene laa ready untuk loss the money kalau rugi, tp kerugian tu akan berguna sebagai pengajaran

9) CPO – Crude palm oil, saya tak tau sangat. 

10) FOREX – Aku pernah try benda ni...kecundang RM20K :-) ... tapi ade orang yang boleh berjaya benda ni. Tapi BANK NEGARA tidak pernah approve FOREX. Semua kegiatan FOREX berlaku diluar negara...untuk kes saya...saya selalu bank-in duit guna Western Union, CIMB. then TT kat Hong Kong. Mungkin sebab cara promote forex tu kata bleh untung banyak (mcm scam jer bunyinyer) dan kisah yang aku dgr ramai gak yang rugi. Mcm biasa, high risk, high return.

11) Bisnes – Ada duit cukup try meniaga, meniaga kain, meniaga burger. contoh burger, modal rm1.50, bleh jual rm2.50, untung 67% kan? Sini kuantiti jadi sandaran. untung 67% tapi terjual cuma sebijik bege pun tak guna jugak. Rappo baik dgn pelanggan, burger sedap, bleh jual 1 ratus burger sehari, dh boleh untung rm100. kalau bisnes 20 hari, tak ker dapat rm2k tu

Bisnes MLM? Multi Level Marketing atau Meniaga Larut Malam .. well I can say GO TO HELL !!!!!

12) Beli Tanah - Beli tanah dan buat project, kalau beli tanah peram jer, likely akan merugikan. Project, project ,project - jadikan tanah kediaman ke, perladangan ke, komersial ker. Pasal buat duit dgn tanah, kene berguru dgn Sifu Hafizal aka JuruUkur

13) Invest dalam insuran - Last but not least, different league sebenarnya, tapi kita still pasal simpan duit kat sesuatu tempat.For the first 7 year premium bulanan kita akan terbahagi kepada 2 akaun which is akaun kalau apa2 terjadi lagi satu akaun simpanan. Likely memang kalau kira pulangan at the end, memang compounding interest is less than 1% annual (seingat aku la coz aku pernah mintak seorang agent simulate kat aku). Tapi, bukan itu matlamat insuran, it’s a protection, kalau ko mati or ko lumpuh, insuran bayar sedebuk kat ngko. Nak tahu lebih lanjut atau ambil insuran, kontek la pejabat-pejabat insuran yang terdekat dengan tuan puan.
Lastly, jangan masuk SKIM CEPAT KAYA ataupun PENIPUAN (font menyerlah dan bold maknanya sangat penting). Paling senang nak detect, janji pulangan lebih 15% dan orang yang promote bagai nak gila punya promote. Skim2 ternakan ker perladangan jenis ambik duit tolong usahakan pun jenis menipu, kandang takder ladang takder, yang ader duit korang utk dibawak lari. Kalau nak ternak udang, sendiri beli tanah, sendiri ternak sendiri jual, kalau nak usahakan sawit, beli tanah, tanam sawit, sendiri jual sawit tu. Kalaulah company tu boleh bagi 15-20% sebulan, kenapa tak masuk BSKL, kenapa tak pernah dengar dalam CNN MONEY, BLOOMBERG etc.. Pendekkan cerita, semua pelaburan hendaklah berdasarkan kepada FIZIKAL. Contoh, kita beli rumah, kita nak tengok rumah tu sendiri (bukan tengok dlm kertas, dlm powerpoint dan sebagainya), kita boleh duduk rumah tu, pegang rumah tu. TAPI kalau penjual menawarkan rumah, tapi bagi geran tanah atau geran rumah SAHAJA, TANPA melihat rumah fizikal...*kuang*kuang*kuang... TIPU LAH TU!!!! Begitu juga dengan benda benda yang lain.... akhir kata dari Paman Daud Awang...Berhati-hati lah!!!!

Harga Emas di Malaysia & Dunia


(bahan rujukan diperolehi daripada admin publicgoldsarawak)
Assalamualaikum, salam sejahtera & salam 1Malaysia.

Untuk pengetahuan anda semua antara soalan favourite yang selalu ditanya oleh pembaca ialah mengenai harga emas pasaran dunia dan harga emas di Malaysia.
Kenapa harga emas antara satu penjual dengan penjual lain berbeza?
Kenapa harga emas kat dalam TV3 dan dalam suratkhabar lebih murah daripada harga emas di Maybank, Public Bank, Public Gold atau kedai emas?
Jadi untuk posting kali ini saya akan berkongsi maklumat dengan anda mengenai harga emas pasaran dunia dan harga emas di Malaysia.
Harga emas di Malaysia adalah berdasarkan kepada harga emas dunia. Dengan kata lain, perubahan harga emas di pasaran dunia akan mempengaruhi harga emas di Malaysia.
Walaupun harga emas dunia berubah setiap minit dan saat, namun harga emas di kedai emas tidak akan berubah setiap minit dan saat. Sebaliknya harga emas di kedai boleh bertukar setiap beberapa minggu dan juga bulan.
Ini membolehkan kedai emas menjalankan urusniaga dengan lancar (bayangkan kalau harga emas kat kedai berubah setiap jam, memang haru dibuatnya.
Ada penjual emas yang mengubah harganya beberapa jam sekali contohnya Public Bank GIA dan Maybank GSPA. Harga Kijang Emas dan UOB pula berubah sehari sekali.
Bagi harga Public Gold, ia berubah setiap 20 minit so dalam tempoh ini pembeli mempunyai masa untuk ‘lock’ harga dengan dealer Public Gold bagi tujuan pembelian.
Harga emas dunia adalah lebih kepada panduan untuk peniaga-peniaga emas di Malaysia di dalam menetapkan harga emas mereka.

Harga emas bukan harga kawalan.
Di Malaysia emas bukanlah barangan kawalan. Justeru itu harga emas bebas ditentukan oleh penjual emas. Anda boleh lihat harga emas antara satu penjual adalah berbeza dengan penjual yang lain. Ini kerana setiap pengeluar mempunyai kos pengeluaran dan kos-kos lain yang berbeza-beza.
Antara kos yang terlibat ialah kos minting, insurans, pengangkutan, penyimpanan, sewa kedai, gaji pekerja dan bermacam-macam jenis kos lagi. Sebagai pelabur yang bijak, adalah penting bagi anda untuk membeli emas pelaburan yang hampir dengan harga emas pasaran antarabangsa
Harga emas antarabangsa di dalam RM boleh dilihat di sini. Harga ini dipanggil harga spot gold. (spot gold bermaksud harga paling terkini emas di pasaran dunia untuk belian dan jualan (on the spot).


Selain melihat terus harga spot gold daripada jadual diatas, adalah lebih baik sekiranya anda tahu cara-cara mendapatkan harga ini secara manual.


Pengiraan harga emas dunia daripada USD kepada Ringgit Malaysia.
Harga emas dunia dikira di dalam US Dollar. Jadi pergerakan harga emas di dalam RM boleh dipengaruhi oleh 2 faktor iaitu:
  1. Harga emas di dalam USD
  2. Kadar pertukaran diantara USD kepada Ringgit Malaysia.
Mari kita lihat dengan lebih terperinci:
Fakta: Di dalam tahun 2010 harga emas semakin meningkat di dalam USD. Namun sepanjang tahun 2010, USD adalah semakin lemah berbanding Ringgit Malaysia. Inilah penyebab kenapa harga emas naik tak begitu banyak di dalam RM.
USD makin lemah, RM semakin kuat.


Gambar: Di dalam USD, harga emas naik banyak

Gambar: Sebab RM kuat, maka harga emas dalam RM naik lebih perlahan.
Kaedah mengira harga emas pasaran dunia (spot gold)


Graf hari ini 27 Februari 2011



Anda dapati harga terkini spot gold pada 27 Februari 2011 23:59 waktu New York adalah USD1,409.60. Harga ini merujuk kepada 1 Oz emas (p/s: 1 Oz emas bersamaan 31.10 gram).
Kemudian anda buka laman web Bank Negara Malaysia dan lihat di bahagian exchange rate USD kepada Ringgit Malaysia.


USD to RM pada 27.2.2011

Selepas itu kita boleh buat pengiraan:
Harga spot gold untuk segram emas di dalam Ringgit Malaysia adalah seperti berikut:
(harga emas 1 Oz x exchange rate) / 31.1 gram
= (1,409.60 USD x RM3.0520) / 31.1 gram
= RM4,302.10 / 31.1 gram
= RM138.33 / gram

Jadi, harga spot gold emas ialah RM138.33 segram.
(p/s: Pengiraan ini adalah untuk membolehkan anda mengetahui harga emas semasa dunia, tetapi untuk pengetahuan anda tidak ada penjual emas di Malaysia yang menjual emas pada harga spot gold. Mereka akan menjual emas di atas harga spot gold)
Kemudian anda boleh bandingkan dengan harga emas yang dijual oleh institusi lain contohnya
1. Harga Harian Syiling Kijang Emas
2. Harga Emas Public Fine Gold (Public Gold)
3. Harga Harian Emas Public Bank Gold Investment Account (GIA)
4. Harga Emas Public Dinar (Public Dinar)
5. Harga Dinar Emas Kelantan
6. Harga Emas UOB Bank Gold Products
7. Federation of Goldsmiths And Jewellers Associations Of Malaysia (FGJAM)
8. Harga Harian Emas Maybank Gold Saving
9. Harga Emas Kuwait Finance House Gold Investment Account-i

Harga barang kemas di Malaysia.

Bagi barang kemas, kebanyakan kedai-kedai emas menggunakan harga Federation of Goldsmiths And Jewellers Associations Of Malaysia (FGJAM) http://www.fgjam.org.my sebagai panduan.
Namun begitu harga ini adalah panduan semata-mata. Ada di kalangan peniaga emas yang memberikan diskaun beberapa ringgit segram daripada harga FGJAM ini.
(p/s: Jika anda membeli barang kemas di kedai emas maka anda akan dikenakan kos harga emas + workmanship)


Harga baramg kemas keluaran Public Jewellery yang mengikut harga semasa emasdunia
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Public Jewellery klik link ini, harga terkini boleh diperolehi  -> Public Jewellery.. Barang kemas Termurah di Malaysia!

Kesimpulan:

Saya berharap artikel atau maklumat ini membantu anda mengetahui:
  1. Kenapa harga emas dalam RM kadang kadang naik slow walaupun di dalam USD harga emas naik banyak.
  2. Kenapa harga emas berbeza diantara satu penjual dengan penjual yang lain.
  3. Bagaimana mengira harga emas di pasaran dunia (spot gold)
Sebarkan ilmu emas ini kepada rakan rakan anda sekarang. Mereka akan berterima kasih kepada anda! Jika anda ingin membeli/ emas atau silver bar daripada saya boleh hubungi di talian 016-88.43.705 sekarang! Saya juga membeli emas terpakai/surat pajak gadai Bank (used gold). Sebarang pertanyaan sila kemukakan di ruangan comment. Terima kasih!

Mengapa Perlu Simpan EMAS .... Wang Kertas yang susut nilai...




Mungkin masih ramai tertanya-tanya kenapa kita perlu menyimpan emas?
.. kenapa kita perlu beli emas?
...Kenapa tak simpan aje duit kertas kita dalam ASB? sekurang-kurangnya dapat la juga 8% setahun deviden dan bonus.


Yang sebenarnya kalau kita simpan dalam bentuk wang kertas, nilainya akan susut dimakan oleh inflasi atau kenaikan harga barang...

Contoh:

Case Roti Canai.....(Saya bagi contoh ni sebab saya suka makan roti canai)

...kalau dulu (sekitar tahun 1996) roti canai dikedai mamak kita boleh beli dengan harga 40 sen sahaja....tetapi sekarang 1 keping RM1 ++....

Dulu
........bawa RM1 pergi kedai mamak dah boleh dapat 2 keping roti canai dan ada balance lagi 20 sen.." Mamak! roti canai 2 keping....."
Sekarang
........bawa RM1 hanya boleh beli sekeping roti canai sahaja. " Mamak..roticanai sekeping saje ha!"

Akan Datang
........."Mamak....roti canai separuh"....dengan nilkai RM1....harap takjadi la macamni.

Ini bermakna duit RM1 yang kita pegang dan simpan dari dulu telah susut nilai sebanyak 60% untuk belian roti canai.

Manakala duit Syiling RM1 yang dulu mempunyai nilai, tetapi sekarang nilainya tiada lagi....100% susut


Case Harga Minyak.

Kalau roti canai duit kita telah hilang 60%, minyak lagi teruk....

Dulu.......Pada tahun 2000, harga minyak petrol ialah RM 1.20 satu liter.....
Sekarang.......harga satu liter minyak ialah RM 2.30....

Betapa teruknya nilai duit kertas yang kita pegang.....

Anda bertungkus lumus kerja siang dan malam untuk mencari duit dan juga melabur sana sini adalah hanya untuk mempertahan kan kekayaan yang anda ada sahaja,

Mempertahankan dari dimakan inflasi....(itupun kalau berjaya)
bukanya menambahkannya....



BELI EMAS...SIMPAN EMAS...ANDA UNTUNG

Tetapi jika anda menyimpan dalam emas, nilai kekayaan tetap disimpan dengan baik.

Contoh pada 1400 tahun dahulu (zaman Nabi) seekor kambing dapat dibeli dengan Satu Dinar sahaja....dan sekarang seekor kambing pun dapat di beli dengan 1 Dinar....

1 Dinar = Rm 669 (1st Jan 2011) = 1 ekor kambing.


Emas adalah penyimpan nilai paling stabil di dunia....jadi apa lagi jangan tunggu lama-lama.
Lagi lama anda tunggu lagi banyak duit anda akan susut nilai hasil daripada inflasi.

Dan tahukah anda bahawa inflasi untuk Dinar emas adalah 0%

Kelebihan Menjadi Dealer Public Gold


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Mungkin masih ramai yang belum memahami , apakah kelebihan berniaga emas atau dengan bahasa yang mudah kelebihan menjadi dealer Public Gold.

Cuba anda semua perhatikan kedai emas ditempat anda . Adakah pelanggannya seperti pasar yang mana pelanggannya bersesak-sesak beli emas??? TETAPI mengapa kedai emas tetap tidak tutup walaupun pada padangan kasar kita tiada pelanggan.... JAWAPANNYA ”Itulah rahsia berniaga emas / perniagaan emas”.


Baiklah saya akan cuba huraikan serba sedikit tentang kelebihan menjadi dealer Public Gold :
1.      Jika anda ingin membuka kedai emas mungkin modal jutaan ringgit tapi dengan Public Gold hanya beli satu product Public Gold sahaja mengikut harga semasa.
2.      Tiada yuran keahlian dan boleh dianggap sebagai menyimpan sambil berniaga.
3.      Produk Public Gold sangat senang dijual. Ini kerana Public Gold menjual emas pelaburan dengan harga yang lebih rendah berbanding harga kedai emas. Perbezaan diantara harga belian dan jualan sekitar 5% – 6% adalah sangat kecil.
4.      Stok yang sentiasa ada. Walau harga emas naik atau turun, kita tetap boleh order daripada Public Gold menggunakan kaedah online / sms / call/ melalui master dealer.
5.      Gold Bar atau Jongkong Emas Public Gold tetap diterima walaupun calar dan bengkok, asalkan beratnya tetap sama.
6.      Agen diberi pamplet oleh syarikat dan saya sendiri serta nama tuan akan dipaparkan di website Public Gold bagi mewakili dealer di kawasan tuan. Setakat hari ini purata pengunjung Public Gold melepasi 1000 orang sehari. Jadi senang nak buat promosi.
7.      Public Gold memberi komisyen sebanyak 1.5% untuk jualan dan 0.3% untuk belian semula. Maksudnya, kalau anda order stok daripada Public Gold maka anda akan dapat komisyen 1.5% (daripada nilai jualan). Contoh anda beli emas 50g, berharga RM7,142. So, komisyen anda adalah (RM7,142 x 1.5%).
8.      Jika anda menjual emas semula kepada Public Gold, maka anda akan dapat 0.3% komisyen (daripada nilai keseluruhan emas).
9.      Tetapi jika anda pandai mengatur strategi, maka anda boleh mendapat komisyen yang lebih tinggi seperti 5% ke 6% untuk setiap jualan.
10.  Tiada target jualan bulanan. Anda akan dapat komisyen berdasarkan nilai jualan emas anda. Kalau jual 1 dinar pun tetap akan dapat komisyen jualan.

Berdasarkan point-point yang saya senaraikan diatas , tiada alasan untuk anda menceburkan diri dalam perniagaan emas. Emas bukan lah produk yang mana perlu dijaja supaya orang membeli, cukuplah dengan berkongsi kepentingan menyimpan emas.

Bila mereka sudah mengetahui kepentingan emas, InsyaAllah mereka akan membelinya. Saya sendiri juga akan sentiasa memberi tunjuk ajar pada anda semua bagi memastikan kita sama-sama berjaya.

EMAS = BELI UNTUNG , JUAL PUN UNTUNG , SIMPAN UNTUNG ... POKOKNYA.... ADA EMAS DITANGAN... MAKA UNTUNGLAH JAWABNYA ...renung-renungkan.... :-)

PEMBELIAN EMAS PUBLIC GOLD KAEDAH EASY PAYMENT.

http://www.publicgoldsabah.com

Public Gold memberi kemudahan pembayaran yang fleksibel kepada pelanggan dan dealer mereka. Di antara kemudahan tersebut adalah EPP ( Easy Payment Purchase) / Program Pembayaran Mudah atau BAYAR ANSURAN TANPA FAEDAH.

Program ini dapat membantu pelanggan atau pembeli memiliki emas atau perak dengan cara bayar dahulu dan miliki emas atau perak, setelah pembayaran selesai dilakukan. Segala pembayaran hendaklah di selesaikan dalam tempoh 4 bulan ( 4 kali bayar) dan setelah selesai bayaran pada bulan ke 4, anda akan memiliki emas atau perak tersebut. Caj Pentadbiran atau "Admin Fee" akan dikenakan sekali sahaja iaitu sebanyak 0.5 % daripada jumlah yang dibeli. Saya akan terangkan serba sedikit disini cara-cara pembelian emas/perak kaedah EPP ini disini.


Langkah 1:
Semak harga semasa emas/perak di website ini atau di laman Public Gold/Public Dinar/Public Jewellery. Harga bagi semua item tersebut juga didapati disebelah kanan laman ini. Anda perlu rujuk pada harga We Sell.



Langkah 2:

Setelah berpuas hati dengan harga yang diingini, anda mempunyai pilihan samada LOCK sendiri atau menghubungi saya samada call @ sms saya di talian 016-88.43.705. Nyatakan yang anda ingin lock melalui kaedah EPP. Selepas itu SMS kepada saya nama penuh anda beserta no kad pengenalan dan juga no telefon anda.

Contoh Sales Order (SO) yang di beri oleh Public Gold kepada pelanggan atau "customer" yang menggunakan kaedah EPP

NEGARA PENYIMPAN EMAS TERBESAR DI DUNIA


Sumber: World Official Gold Holdings (International Financial Statistics, May 2011)

Penyimpan Bullion (Tonnes) % of reserves
United States 8,133.5 74.6%
Germany 3,401.0 70.8%
Italy 2,451.8 69.2%
France 2,435.4 64.9%
China 1,054.1 1.6%
Switzerland 1,040.1 17.1%
Russia 811.1 7.5%
Japan 765.2 3.2%
Netherlands 612.5 57.9%
India 557.7 8.2%
Taiwan 423.6 4.7%
Philippines 153.7 10.9%
Singapore 127.4 2.4%
Thailand 108.9 2.8%
Indonesia 73.1 3.3%
Pakistan 64.4 15.2%
Malaysia 36.4 1.5%

Negara Malaysia merupakan negara yang ke 47 mempunyai simpanan emas terbanyak di dunia.

Negara China telah meningkatkan simpanan emas bagi negara tersebut sebanyak 75% sejak beberapa tahun yang lepas. Walaupun China merupakan negara ke 5 penyimpanan emas terbesar di dunia, namun setiap tahun terdapat peningkatan dalam mengumpul emas bagi negara Asia ini. Kerajaan China sendiri menggalakan rakyatnya memiliki emas sehinggakan kerajaan membuat iklan di televisyen tempatan mereka supaya golongan ini memiliki emas sebagai simpanan; satu langkah yang bijak memandangkan Kerajaan China pada masa dahulu pernah mengehadkan berapa banyak emas yang boleh di miliki oleh rakyatnya.

Negara Singapura mengenakan cukai sebanyak 7% (iaitu GST) bagi pembelian emas di negara mereka.

Sebagai penduduk Malaysia, kita amat beruntung kerana kerajaan belum lagi mengenakan cukai terhadap pembelian atau pelaburan ini. Ambillah peluang ini untuk mengumpul aset anda dalam bentuk emas.
Kesimpulannya, negara-negara yang meningkatkan penyimpanan emas memberi tanda-tanda bahawa kepercayaan negara-negara ini terhadap Dollar Amerika $ @ USD adalah menurun. Penambahan simpanan emas bagi setiap negara seperti China, India dan sebagainya akan mempengaruhi kenaikan harga emas dunia.

(Rujukan http://www.goldprice.org/)